Historiek Brouwerij Martinas te Merchtem

Brouwerij Ginder-Ale of Brouwerij Martinas is een voormalige bierbrouwerij in Merchtem. Martinas is trouwens de Latijnse naam voor Merchtem.

Brouwer Joseph Van Ginderachter (1889-1959) was enige tijd burgemeester van Merchtem en provincieraadslid voor de provincie Brabant. De brouwerij werd in 1871 opgericht door Florentius De Boeck (1826-1892) – de vader van componist August De Boeck – en ze werd in 1888 overgenomen door Corneel van Ginderachter. Na het overlijden van Corneel werd het bedrijf geleid door zijn echtgenote Hendrika van Nuffel, die tijdens de Eerste Wereldoorlog haar koperen ketels diende af te staan aan de Duitsers. In 1928 lanceerde zoon Joseph het hoge gistingsbier Ginder Ale, een bier van het type Spéciale belge dat volgens kenners nauw aanleunde bij de smaak van het Antwerpse De Koninck of Palm uit Steenhuffel. Het bedrijf kende in de jaren 50 het grootste succes en stelde op zijn hoogtepunt 180 mensen tewerk. In 1973 werd het overgenomen door Brouwerij Artois – vanaf 1988 Interbrew – en die bleef er brouwen tot 1991. Van dan af werd de productie overgebracht naar Leuven en tot op heden worden er nog jaarlijks 3.000 hectoliter aangemaakt. Dit bier wordt meestal verdeeld in de omgeving van Merchtem, zodat men letterlijk van een streekbier kan spreken. Door de opeenvolgende fusies is Brouwerij Ginder-Ale een onderdeel van Anheuser-Busch InBev.

Brouwerij Martinas te Merchtem - Woonproject


Woonproject Residentie Martinas

Martinas is gelegen in het hartje van Merchtem. De voormalige bierbrouwerij Ginder-Ale of Brouwerij Martinas wordt vandaag de dag omgebouwd tot een project dat bestaat uit een woonzorgcentrum, lofts & appartementen en erkende assistentiewoningen (de vroegere serviceflats). Het project telt 11 verdiepingen en een kelder met ondergrondse parking. Het unieke karakter van het gebouw en de prachtige uit– en vergezichten creëren leuke sferen in de verschillende woongelegenheden.

Het woonzorgcentrum wordt uitgebaat door de groep Armonea en bevindt zich op het gelijkvloers tot de 4de verdieping van het complex. U woont er in een warme leefomgeving met alle modern comfort en uitstekende zorg. Voor meer informatie kan u terecht bij info@armonea.be of op 015 74 51 00 of 0800 93 430.

De lofts en appartementen in Martinas hebben leuke karakteristieken en eigenheden typerend aan het gebouw. Hoge plafonds, ruwbouwelementen, bloot gekapte muren…kunnen uw loft/appartement een extra dimensie geven. De oppervlaktes variëren van 86 m² tot 286 m² exclusief de zeer mooie ruime bijhorende terrassen met prachtige uitzichten. De verkoop van de prachtige lofts en appartementen gaat onder het regime van de registratierechten, zegge met een koopbelasting van 10% op de verkoopprijs.

De assistentiewoningen in Martinas zijn erkend door Agentschap zorg en gezondheid. Hierdoor weet u als bewoner/eigenaar dat de woning aan alle kwaliteitsnormen voor een assistentiewoning voldoet. Deze erkenning betekent dat zowel uw flat als de geboden zorg- en dienstverlening het nodige comfort biedt in al uw verschillende levensfases. Hierbij denken we aan de drempelloze toegangen tot uw flat en het terras, de uitrusting van badkamer en keuken, de oproepmogelijkheden enz. In een assistentiewoning kan je zelfstandig komen wonen vanaf 65 jaar. Uitzonderingen zijn mogelijk.

U kan een assistentiewoning in Residentie Martinas kopen of huren. Wie een assistentiewoning koopt, kan er zelf komen wonen of kan dit kopen voor bvb. zijn ouders. U hoeft niet meteen zelf te komen wonen. In dit laatste geval zorgt de vzw voor de verhuur. Indien u een erkende assistentiewoning aankoopt, geniet u van een vrijstelling van onroerende voorheffing. De verkoping van de assistentiewoningen gaat onder het regime van de registratierechten, zegge met een koopbelasting van 10% op de verkoopprijs.